Hava yastıkları hakkında bilmeniz gereken her şey
Hava yastıkları nasıl çalışır? İşte yeni bir araba satın alırken bu kritik güvenlik özelliği hakkında bilmeniz gerekenler.
1990'ların başından bu yana, hava yastıkları çoğu yeni otomobilde standart donanım haline gelmiştir - başlangıçta sürücüler için, daha sonra ön koltuktaki yolcular için ve günümüzde çoğu binek otomobil, altı hava yastığı ile donatılmıştır.
Hava yastıkları, sürücü ve yolcular için bir tampon sağlamak üzere açılıp şişerek bir araba kazasında yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olabilen önemli bir güvenlik özelliğidir.
Hava yastığı üniteleri, saatte 24 km'yi aşan hızlarda şiddetli bir önden çarpışmada şişiriciyi etkinleştiren 'uydu sensörleri' ile donatılmıştır. Şişirici, sodyum azid (NaN3) ve potasyum nitrattan (KNO3) oluşan kimyasal bir karışımı ateşleyerek ince bir naylon torbayı hızla şişiren bir nitrojen gazı darbesi oluşturur.
Torba şiştikçe kapaktaki bir yarığın arasından dışarı doğru itilir, böylece direksiyon simidi, gösterge paneli veya öndeki diğer yüzeylerden hiçbiri yüzünüze veya vücudunuza çarpmaz. Başınız veya vücudunuz hava yastığıyla karşılaştığında, hava yastığı tabanındaki deliklerden sönerek darbeyi yumuşatır.
Sürücü tarafındaki hava yastığı 20-30 milisaniyede, yani gözlerinizi kırpmanız için gereken sürenin yarısından daha kısa bir sürede ateşlenir ve şişer. Yolcu hava yastığının şişmesi ise 30-40 milisaniye sürer.
Hava yastıkları 25 km/saatin üzerinde bir çarpışma hızında ve çarpma açısı aracın yönünün her iki tarafında yaklaşık 30 derece olduğunda açılacak şekilde tasarlanmıştır - bu, yandan çarpma veya devrilme durumunda ön hava yastıklarının açılmayacağı anlamına gelir.